Am avut o revelație

Da, am avut o revelație, alaltăieri am fost cu copilul în parcul de la poalele cetății din Deva, mai exact la locul de joacă pentru copii. Vreme superbă, de primăvară, bună dispoziție peste tot, cântec de păsărele, ce mai, o zi minunată de dus copilul în parc.

Asta până am ajuns acolo, i-am dat drumul la Iustin să se joace și m-am oprit la birtulețul din parc să îmi iau o cafea. M-am pus la o masă de unde puteam să îl urmăresc și imediat am văzut. Ce am văzut? Gunoi. Mizerie, da, era acolo, chiar în zona locului de joacă. Primul gând a fost că cei care se ocupă de salubritate nu îsi fac treaba cum trebuie, dar după ce am deschis mai bine ochii, am văzut. Am văzut că doar cinci coșuri de gunoi, din toate cele care sunt de jur împrejurul locului de joacă sunt pline, restul mai mult goale, am văzut chiștoace de țigări aruncate sub băncile din zona coșurilor pline, majoritatea cu ruj pe ele, ceea ce m-a făcut să deduc că sunt aruncate acolo de mame inconștiente, sau de adolescente rebele, dar având în vedere locul unde predominau, tind să cred că este prima variantă. Nu vreau să vorbesc acum despre educația pe care părinți/bunicii o dau copiilor, având în vedere că doar în zona respectivă era gunoi, e trist, dar despre asta altădată.

Mi-am terminat cafeaua și am mers la doamna de la birtuleț ca să îi cer o pungă de gunoi:

  • Bună ziua, îmi puteți da vă rog o pungă de gunoi?
  • Dar la ce vă trebuie?
  • Vreau să adun gunoiul din zona locului de joacă pentru copii.
  • Da, dar să stiți că adunați degeaba, nu interesează pe nimeni, nu le pasă și peste câteva zile va fi la fel…
  • Eu nu adun pentru alții, adun pentru mine și pentru copilul meu.
  • Da, aveți dreptate, poftiți punga.
  • Mulțumesc frumos.

Aici am avut revelația. În mare parte oamenii nu sunt altruiști, fiecare caută să facă ceva pentru binele propriu, sau câteodată pentru cei apropiați. Nu poți avea așteptări prea mari de la oameni când le spui “Fă asta! Este bine pentru ceilalți”, nu, unui om trebuie să îi spui “Fă asta! Este bine pentru tine!”, la fel și când gândim că facem ceva pentru noi înșine, rezultatul va fi mult mai satisfăcător. Dacă beneficează și alții de pe urma acțiunilor, este rezultatul alegerilor noastre.

Eu așa am gândit când am ales să curăț acolo unde se joacă copilul meu, curăț pentru mine, nu ca să mă vadă alții și să îmi ia exemplul sau să se simtă prost data viitoare când vor avea tendința să arunce ceva pe jos, curăț pentru copilul meu, care e un curios și ar lua aproape orice de pe jos ca să vadă ce este.

Toată treaba mi-a luat maxim 10 minute, rezultatul? Un loc de joacă plăcut ochiului și fără tentații murdare pentru copilul meu.

Rezultate secundare, posibil pozitive din partea celor care m-au văzut, dar asta e mai puțin important.

Da, de acum așa o să privesc acțiunile pe care le întreprind, o să caut să găsesc în primul rând beneficiul propriu, cu siguranță, voi fi mereu fericit de rezultat, la fel ca alaltăieri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *