Gânduri după un Crăciun altfel

La noi în familie, Crăciunul a devenit o tradiție frumoasă, cea mai frumoasă. Este sărbătoarea care ne găsește în fiecare an împreună, în jurul bradului, impărtășind sentimente, gănduri și acumulând amintiri frumoase.

Anul acesta a fost altfel, pentru că nu am mai fost toți, a lipsit, din nefericire o persoană dragă nouă, mama mea, care s-a stins în urmă cu numai 3 luni. O parte din mine, din noi toți de fapt, ne-am bucurat de bucuria copiilor, dar pe cealaltă parte am fost triști…

Vorbeam cu sora mea și îi spuneam că nu am nici o tragere de inimă să fac urări anul acesta de sărbători, ea, la rândul ei simțind la fel, în urma golului lăsat de moartea mamei noastre. M-am simțit oarecum prost față de cei care așteptau de la mine o urare, dar după ce m-am consultat puțin cu mine, am ajuns la concluzia că nu am de ce. Mai mult, aș putea spune că mă puteam aștepta ca ceilalți apropiați mie să îmi transmită mesaje sau să îmi dea un telefon, să îmi ureze “sărbători fericite” având în vedere evenimentul recent, nefericit din viața mea, dar nu am așteptat asta. Sincer nu m-au impresionat niciodată mesajele copiate de pe internet, trimise la toată agenda din telefon. Nu am fost adeptul felicitărilor postate pe facebook, nu cred că au nici o relevanță. Dacă vrei să faci o urare cum trebuie, suni persoana respectivă, sau îi faci o vizită și îi urezi personal.

Povesteam cu Tibi, fiind în vizită la noi de Crăciun despre oameni, despre cum înainte era o plăcere să vină la tine cineva în vizită, chiar și neanunțat, iar acum, este oarecum o neplăcere pentru unii. Relațiile dintre oameni se răcesc…Distanțele devin tot mai mari…

Tatăl meu îmi spunea, când eram adolescent, că majoritatea prietenilor și relațiile cu aceștia se vor pierde în timp, nu îl credeam, dar timpul mi-a demonstrat, încă odată, înțelepciunea vorbelor sale. Familia, familia rămâne la final pe primul loc și puțini prieteni,foarte apropiați. Spun puțini, deoarece aleg să am puțini prieteni, foarte puțini prieteni, dar de calitate.

În concluzie, nu mă simt vinovat că nu am făcut urări la toată lumea, cei care se așteptau să primească o urare și sunt dezamăgiți că nu au primit să citească aicieste și pentru ei, dar consider că bucuria sărbătorilor și fericirea personală bazată pe acțiunile celorlalți vor aduce de cele mai multe ori dezamăgire. În schimb fericirea bazată pe acțiunile proprii va avea mereu rezultat pozitiv. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *